Mali grad  Praški zamak  Novi grad

 

Arhitektura Praga - Stari grad (Stare Mesto)

 

Stari grad, na desnoj obali Vltave, predstavlja najstariji i istorijski najvredniji deo grada, koji je nastao u 13. veku. U Starom gradu preovlađuju građevine u gotskom stilu, mada su mnoge od njih kasnije prepravljane, a mnoga, nekada vredna zdanja, su srušena u ratovima.
 

Kula Starog grada - prestavlja kapiju između Starog grada i Karlovog mosta. Jedna je od najlepših evropskih kula u gotskom stilu. Sadrži figure Karla IV i Venceslava IV, kao i izrezbarene ambleme teritorija koje su pripadale Karlovom carstvu.

 

Kula starog grada
 

Trg republike - nalazi se na južnom kraju Starog grada i napravljen je tokom 14. veka na mestu gde su se okupljali trgovci iz udaljenih krajeva.
 

Galerija Viteškog reda - galerija antikviteta iz riznice Viteškog reda Krstaša sa crvenom zvezdom. Podzemna kapela Svetog Franca sadrži veštačke stalaktite iz 17. veka.
 

Klementinum - bivša Jezuitska škola, građevina potiče iz 17. veka. Tokom 18. veka podignut je Dominikanski manstir sa Crkvom Sv. Klimenta, velikaškim kućama, školom i Italijanskom kapelom. Potom su podignuti i Pozorišna dvorana, biblioteka, Crkva Sv. Spasa, naučna opservatorija u kojoj su radili Johan Kepler i Tiho Brahe i meteorološka stanica koja radi još od 1775. Danas se tu nalaze Nacionalna biblioteka i Državna tehnička biblioteka.
 

Gradska većnica - podignuta je između 1906. i 1911. na ruševinama starog Kraljevskog dvora, jedna od najlepših riznica “nove umetnosti”. Sadrži mnoge dekoracije unutra i spolja, na fasadi zgrade se nalazi mozaik “U čast Praga”, delo Karela Špilara. Ovde je 1918. proglašeno stvaranje Čehoslovačke republike. Ovde se nalazi i poznati Smetanin koncertni hol.
 

Manastir Svete Ane - kompleks crkvenih i stambenih objekata, podignutih od strane kralja Venceslava II, 1234. Danas se tu nalaze galerija slika i skulptura čeških umetnika 19. veka kao i koncertna sala.
 

Barutna kula - građevina u gotskom stilu, podignuta 1475. kao deo kapije između Starog i Novog grada na mestu stare uništene kapije, u vreme krunisanja kralja Vladislava II. Kasnije je spojena sa susednom Kraljevskom palatom, a ime Barutna kula je dobila u 18. veku kada je, pretpostavlja se, korišćena kao skladište za municiju. Prepravljena je 1886. godine od strane arhitekte Jozefa Mokera, kada joj je dodat krov u neo-gotskom stilu.
 

Karolinum - prvobitna zgrada Karlovog univerziteta, osnovanog još 1348. Kapela u gotskom stilu iz 1370. je prepravljena 1718. Danas se ovde održavaju ceremonije dodele diploma Karlovog univerziteta.
 

Betlehemska kapela - sagraђena je 1391. u gotskom stilu. Poznati reformator Jan Hus je ovde držao svoje govore. Pošto je srušena do temelja, građevina je obnovljena 1953., zajedno sa starim duborezima i slikama.
 

U okviru Starog grada nalazi se Josefov, poznati praški Jevrejski grad (Jevrejski geto) koji je nastao kao naselje jevrejskih trgovaca i dugo vremena je bio odvojen od ostalih delova grada zbog progona Jevreja koji su tokom 18. veka činili četvrtinu praškog stanovništva. U gradu se nalaze Jevrejska gradska većnica, Obredni hram, Jevrejski muzej i Staro jevrejsko groblje, jedinstveno u Evropi. Takođe je očuvano šest jevrejskih sinagoga: Klausova, Visoka, Pinkasova, Majselova, Stara-nova i Španska sinagoga.
 

Stari gradski trg - najznačajniji trg starog Praga. Sagrađen je još u 12. veku. Pored Stare gradske većnice i Tinske crkve, tu se nalaze i barokna Crkva Sv. Nikole, Kinski palata u rokoko stilu sa Nacionalnom galerijom grafike, Kuća “kamenog zvona” i spomenik Janu Husu, delo vajara Ladislava Saluna iz 1915. Hus je bio učitelj, reformator i sveštenik, osnivač Moravske crkve. Borio se za ujedinjenje nacionalnih ciljeva i crkve, zbog svojih ideja je spaljen na lomači 1415. i postao je nacionalni heroj. Ispod spomenika Husu u sedećem položaju, nalazi se i spomenik Janu Palahu, studentu koji se na tom mestu zapalio 1968., u znak protesta zbog ulaska stranih trupa.
Stara gradska većnica sa Astronomskom kulom je sagrađena 1338. Gradska većnica je prepravljena u gotskom stilu 1470. dok kula sa satom datira sa početka 15. veka. Iznad sata se nalaze figure 12 apostola koji svakodnevno defiluju i označavaju kraj dana i ponoć malim zvonom. Ispod su 12 znakova zodijaka, delo Jozefa Manea iz 1865. Istočno krilo Gradske većnice je srušeno 8. maja 1945. i do danas nije obnovljeno.

 

Astronomska kula sa satom Stari gradski trg sa spomenikom Janu Husu

 

Tinska crkva - posle Katedrale Sv. Vida najznačajnija religiozna praška građevina u gotskom stilu, sa baroknim enterijerom. Sagrađena je u sklopu nekadašnje bolnice tokom 10. veka, a u 14. veku je postala glavna crkva Starog grada. Crkva se sastoji od tri broda i sa dve strane je okružena kućama. Zbog Husitskih ratova završena je tek 1511. sa izgradnjom južnog crkvenog tornja. U crkvi se nalazi grob čuvenog danskog astronoma, Tiha Brahea, koji je radio na dvoru Rudolfa II. Deo enterijera crkve je danas izmenjen.
 

Tinski kvart - mesto velike istorijske vrenosti, blok građevina ulica Tinske, Stupartske i Male stupartske. Ovaj deo grada je izgrađen u 11. veku. Ovde su se nalazili trgovački magacini i imanja poznata kao “ungelti”, po kojima je ceo kvart dobio ime. Najznačajnija građevina je Granovska palata, jedna od najbolje očuvanih renesansnih praških građevina. U periodu od 1984. do 1996. ceo kvart je obnovljen. Danas on predstavlja kulturno, trgovinsko i administrativno jezgro grada.
 

Kuća “kamenog zvona” - neo-renesansna građevina sagrađena u periodu od 1876-1884. sa namerom da tu bude galerija slika i zbirka antikviteta. U periodu od 1918-1938. i od 1945-1946. ovo je bila zgrada Narodne skupštine, a od 1946. Češkog filharmonijskog orkestra. Ovde se nalazi i svetski poznat Dvoržakov koncertni hol u kome se svake godine održava Praški prolećni muzički festival.
 

Rudolfinum - najznačajnija srednjevekovna građanska kuća, napravljena u romanesknom stilu. Prepravljena je u gotskom stilu sa dvospratnom fasadom iz 14. veka, koja je izmenjena 1988. Zgrada danas služi za koncerte i izložbe.
 

 

Mali grad  Praški zamak  Novi grad