Stari grad  Praški zamak  Novi grad

 

Arhitektura Praga - Mali grad (Mala Strana)

 

Mali grad je osnovao kralj Otakar II Premisl, u drugoj polovini 13. veka. U ovom delu grada, koji je sa Starim gradom spojen Karlovim mostom, nalaze se raskošne palate i aristokratske kuće u renesansnom i baroknom stilu, sagrađene u doba kontra-reformacije Katoličke crkve.
 

Crkva Svetog Nikole - sagraђena je u periodu od 1704-1755., predstavљa najznačajniju građevinu tzv. praškog baroka. Sagradili su je Jezuiti, a potpuno je rekonstruisana 1955. Crkva je visoka 75m i oslikana je freskama koje prikazuju život Sv. Nikole.
 

Nerudina Ulica - glavna ulica koja vodi prema Praškom zamku. Dobila je ime po češkom pesniku Janu Nerudi, koji je živeo u kući po imenu “Kod dva sunca”. Ulica je poznata po kućama koje su nosile nazive poput “Crveni soko”, “Tri male violine”, “Zlatni pehar”, “Zlatni ključ” i dr.

 

Crkva Sv. Nikole Nerudina ulica

 

Crkva Gospe Viktorije - sagrađena u doba ranog baroka, 1611. i dograđena 1644. Poznata je po voštanoj figuri “Praški dečak Isus” iz 16. veka. Crkva je jedno vreme pripadala Malteškim vitezovima čiji se trg, palata i muzej nalaze u blizini Crkve.
 

Kule Malog grada - postoje dve kule, manja je u renesansnom stilu i datira iz 12. veka. Predstavlja ostatak starog Juditskog mosta. Veća je dva veka mlađa i otvorena je za javnost.
 

Ledeburški vrt - sagrađen u baroknom stilu, u prvoj trećini 18. veka. Tu se nalaze fontana, statua Diva i prizemlje sa malim bazenom. Susedni Palfski vrt je napravljen u prvoj polovini 18. veka, a nalazi se neposredno uz Palfsku palatu i sadrži mnogobrojne dekoracije. Vrtovi su povezani i u njih se ulazi kroz Ledeburšku palatu.
 

Petrinski toranj - predstavlja smanjenu kopiju Ajfelovog tornja, visok je 60m. Toranj se nalazi na najvišem praškom brdu Petrinu i sagrađen je 1891. za Jubilarnu izložbu.
 

Petrinski lavirint - predstavlja lavirint sa ogledalima posvećen bitci Pražana i Šveđana 1648. na Karlovom mostu.
 

Kampa - malo ostrvo ispod Karlovog mosta, pruža pogled na Vltavu i Nacionalni teatar. Svojevremeno je bilo poznato po prodavnicama grnčarije.
 

Valenštajnski vrt - podignut je 1630. i obuhvata malo jezero, pećinu sa veštačkim ukrasima i motivima iz grčke mitologije, fontanu, vrt sa ružama, magnolijama i japanskim trešnjama. Pored vrta podignuta je i Valenštajnska palata u baroknom stilu, Viteška dvorana i astronomska opservatorija. Statue su kopije originalnih radova Adrijana de Vraja iz 1926. i 1927. godine.
 

Karlov most - najstariji praški most, sagrađen 1357. godine. Na njemu se nalazi trideset statua svetaca poznatih vajara iz 18. veka, uglavnom dela Matijasa Brauna i Ferdinanda M. Brokofa. Most je dugačak 515m a širok 10m. Na jednom njegovom kraju je velika Kula Starog grada, a na drugom su dve Kule Malog grada.

 

Karlov most Karlov most Kule malog grada


 

Stari grad  Praški zamak  Novi grad