Zanimljivosti

 

Za Višehrad se vezuju mnogi mitovi i legende. Jedna od legendi, koja nije u potpunosti u skladu sa istorijskim činjenicama, govori o postanku imena Praga. Naime, Višehradom je za vreme dinastije Premisla vladala princeza Libuše. Kako je zemlja narastala, ukazala se potreba za novim gradom, pa su podanici upitali princezu gde da ga sagrade. Ona im je predložila: “Tamo gde su četiri elementa u skladu - plodno tle, zdrav vazduh, dovoljno šume za vatru i čista voda.” Pošto su se princeza i princ popeli na najvišu tačku Višehrada, princeza je pri zalasku sunca ispružila ruku prema istoku, u pravcu gustih šuma i rekla: “Vidim visok dvorac čija slava doseže do zvezda. Ukoliko, narode, pođete tamo u gustoj šumi srešćete čoveka koji delje prag za svoju kuću. Na tom mestu podignite dvorac i nazovite ga po pragu koji čovek delje - Prag!” I bi tako.
 

Svojevremeno je jedan novinar zapisao o običajima Pražana: “Ne znam za još jedan narod koji i na sahrane poziva, a ukoliko te pozovu u kuću, ispred stana izuvaš cipele. Taj za većinu Evropljana neobičan čin ima simboliku - sa cipelama ispred praga ostavljaš nečistoću spoljnog sveta i u kuću ulaziš čistog srca.”
 

U Prag dolaze turisti iz celog sveta, a po broju onih koji ga pohode je ispred NJujorka. Zbog toga su cene stambenog i poslovnog prostora dosta visoke. Gradske fasade su “umivene”, dvorišta pretvorena u restorane, a u prodavnicama se može kupiti sve “od igle do lokomotive”. Racionalni, vredni i praktični Pražani mudro i nenametljivo čuvaju lepotu svog grada. Zato i ne čudi fascinantna rečenica ispisana u Naconalnom teatru: “Narod - sebi”. Dakle, građani Praga spajaju lepo sa korisnim - neguju svoja kulturna obeležja i ujedno tome pridodaju sve što se može pretvoriti u turističku atrakciju i ekonomsku dobit.