Praški epiteti

 

Prag je vekovima igrao važnu ulogu u istoriji češkog naroda i cele Evrope. U skladu sa tim, grad je dobio niz epiteta koji idu u prilog tvrdnji da je Prag jedan od najlepših svetskih gradova.
 

Kameni Prag - ovaj epitet gradu je dao trgovac Ibrahim Jakub koji je opisao Prag u 10. veku, kada se grad prvi put spominje u istorijskim spisima. U svojim putopisima, on ga zadivljeno predstavlja kao grad “napravljen od kamena i krečnjaka”.
 

Češka dama, Majka svih gradova - opisi se pominju 1119. u delima Kosmasa, poznatog češkog hroničara.
 

Prestonica carstva - epitet je korišćen tokom srednjeg veka, a smatra se da ga je prvi upotrebio Jan Pašek, koji je vladao Starim i Novim gradom. Ovaj slogan je ispisan na zgradi Stare gradske većnice, gde stoji i danas, iako je njegov autor zaboravljen.
 

Zlatni Prag - epitet datira iz vremena Karla IV, kada su pozlaćene kupole tornjeva Praškog zamka. Neki smatraju da je Prag dobio ovaj epitet za vreme Rudolfa II, na čijem dvoru su radili mnogi alhemičari, tragajući za zlatom. Praški gradonačelnik Tomas Cerni je 1882. u svom govoru Prag nazvao “zlatnim i slovenskim”. Kada je prvi put izašao časopis “Zlatni Prag”, 1884. na naslovnoj strani je bila poema Adolfa Hajduka, poznatog češkog pesnika, u kojoj se pominje ovaj epitet.
 

Grad stotinu tornjeva - pretpostavlja se da je ovaj epitet prvi put koristio pisac Jozef Hormajer, početkom 19. veka. Praške tornjeve je prvi prebrojao matematičar i filozof Bernardo Bolcano i on je došao do broja 103, ne računajući pri tome vodotornjeve i privatne kuće. Danas Prag ima oko 500 tornjeva.

 

Praški tornjevi
 

Srce Evrope - ovaj epitet je nastao s obzirom na činjenicu da se Prag zaista nalazi u neposrednoj blizini samog geografskog centra evropskog kontinenta. Grad je podjednako udaljen od Baltičkog, Severnog i Jadranskog mora.
 

Rim severa - poput Rima koji leži na sedam brda, i Prag je nastao na brdima kojih ima devet. To su: Letna, Vitkov, Opis, Vetrov, Skalka, Emauzi, Višehrad, Karlov i, najviše među njima, Petrin.